08.08.2024 16:43
Kapadokya'da Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers tarafından 2007 ve 2009 yılında yapılan heykeller, gökyüzünden bile görülebilen büyüleyici görünümüyle keşfedilmeyi bekliyor.
13 ülkede “Hayatın Ritmi” ismiyle heykeller yapan Rogers Kapadokya’nın Başkenti Göreme’de bulunan Karadağ'ın eteklerine 230 çalışanla, 10.500 ton taş kullanarak 3 yıl içerisinde eserlerini yapmıştır.
Amacı uzay farkındalığı yaratarak doğa, zaman, yer ve sanata dikkat çekmek olan Andrew Rogers’in eserlerinde Öğütme, Güç, İaşe, Siren, Zaman ve Mekân, Armağan, Hayatın Ritimleri, Geçmişi Öngörmek, Dün Bugün Yarın ve Yer Yüzünde Bir Gün temaları dikkat çekmektedir.
Öğütme: Bu öğütme taşı Göreme’nin tarihi öğütme taşından esinlenilerek yapılmıştır. Uzunluğu 782 metredir.
Güç: Bu iki gövdeli aslan, Aksaray Sultan Hanı’nda bulunan bir imgeden alıntıdır. Yazıttan anlaşıldığına göre Selçuk Sultanı Alâeddin Keykubat I tarafından yaptırılmıştır ve mimarı Muhammed bin Havlan el Dımışkı'dır. Uzunluğu 830 metredir.
İaşe: Kayseri Döner Kümbet üzerine kazılı bu ağaç Orta Doğu ülkelerinde yetişen hurma ağacını simgeler. Bu motif, Kayseri-Talas yolu üzerinde bulunan ve Prenses Şah Cihan Hatun adına 13. yüzyılda yapılmış olan bir türbededir. Uzunluğu 897 metredir.
Siren: Grek mitolojisinden alınan ve başı insan, bedeni kuş biçimindeki bu siren aynı zamanda şaman inançlarında da yer alır ve insanların yer altına ve arşa yolculuklarında kendilerine refakat eden kuş-benzeri bir yaratık olduğuna inanılır. Uzunluğu 992 metredir.
Zaman ve Mekân: Bir kayalığın ucuna yapılmış göz alıcı bir Fibonacci dizini 12 bazalt direkten oluşur. En yüksek sütunun tepesinde gün doğumunu yansıtan 23 ayar altın bir varak vardır. Bu dizin, gezegenlerin güneşin çevresindeki devinimlerini yansıtan bir elips biçiminde yerleştirilmiştir. Zaman, mekân ve insanlığın birbiriyle olan bağlarının vizyonudur. Toplamda 24 metre uzunluğunda, 16 metre genişliğinde 5.3 metre yüksekliğindedir.
Armağan: Bu at, 6000 yıllık bir kaya oymasından alınmıştır ve antik devirlerde atların ne kadar önemli bir rol oynadığını gösterir. Kapadokya bölgesinin adı da "Güzel Atlar Ülkesi" anlamına gelen Farsça Katpatuka sözcüğünden gelmedir. Bu eser 3600 metrekarelik alanda yer almaktadır.
Hayatın Ritimleri: Yaşamın değişen ritimlerini içeren dinamik bir yapıdır. Bu ritmler, biçim ve çizgilerin çakışarak yaşamın önceden bilinemeyen serüvenini yansıtır.
Geçmişi Öngörmek: Kemer formu birçok antik yerde tekrarlanır; her iki yönden de bir yerlere giriş kapısıdır. Bir yanından hayranlıkla izlenen manzara, öte yanından ise insanı antik simgelerin gizemine ve bunların mitolojisine çeken bir manzara. Kemer, zaman ve mekân içinden bir geçiştir, anıların veya kuşaktan kuşağa aktarmamız gereken değerlerin bekçisi olan bir kemer. Geleceğin bir anıtı olarak kemer, yaşamımıza anlam veren önemli değerleri gelecekte yitirmememiz gerektiğini hatırlatır. Gelecek rastlantılarla karışıktır ve öngörülmesi güçtür. Bu nedenledir ki çok kez geçmiş ve ondan önce olanlar ile gelecekle bağlantılı olan geçmiş arasında çok kez bir kesinti vardır. Kemer, dünü ileriye aktarmak değil, geçmişle gelecek arasındaki farktır. Ve belki de "Gelecek ne olacak?" sorusunu sormaktadır. Bu Eser 42 tonluk bazalttan oluşan 4.7 metre yüksekliğinde 21.72 metrekare alan içerisinde yer almaktadır.
Dün Bugün Yarın: Taşlık bir çemberle çevrili üçgen bir yapı yaşamın devam ettiğini temsil etmektedir. Bu Eserde 6 metre uzunluğunda 3 tane bazalt sütun yer almaktadır.
Yeryüzünde Bir Gün: Herbiri 23 ton ağırlığında 12 tane 9 metre yüksekliğinde sütundan oluşan ve üzerlerinde özlem ve değerlerin kazılı olduğu dikili taşlardır. Bu eser yaşamın ve toplumun kırılganlığını ifade eder ve her sütuna yazılan hürriyet, adalet, dürüstlük, gerçek, saygı, barış, özgürlük, sessizlik, umut, iyimserlik, tarih, miras, hoşgörü, güzellik, neşe, haklar, sevgi, sorumluluklar, inanç, merhamet, iyilik, iyi kalplilik gibi değerler her insanın özlemini yansıtmaktadır. Sütun dizisinin ucunda bir tefekkür sunağı vardır ve hafızanın önemini vurgulayan bir kemer içermektedir.